Dealer login Wachtwoord vergeten?
Home > Nieuws > Het juiste zaagblad voor je cirkelzaag kiezen doe je zo!

Het juiste zaagblad voor je cirkelzaag kiezen doe je zo!

Het zaagblad is een cruciaal onderdeel van je cirkelzaag. Het is dan ook belangrijk dat dit voldoende scherp is én dat je het juiste type kiest. Een woordje uitleg.

Het zaagblad is een cruciaal onderdeel van je cirkelzaag. Niet alleen moet dat voldoende scherp zijn om vlot te werken, je moet ook het juiste type kiezen in functie van het materiaal dat je wil verzagen. Een woordje uitleg.

Wanneer moet je het zaagblad vervangen?

Als je merkt dat de tanden van je zaagblad verkleurd zijn of als ze minder snedig aanvoelen, dan is het tijd om het blad te slijpen of te vervangen. Let op: niet alle zaagbladen kun je herslijpen. Dat is afhankelijk van het type tand.

Een nieuw zaagblad kiezen voor je cirkelzaag

Elk materiaal vraagt om een andere vertanding, met een eigen aanvalshoek. Bij een hoek van bijvoorbeeld 20° spreken we van een agressieve tand. Dat is ideaal voor hout dat ruw afgewerkt mag worden. Wil je kunststof of aluminium verzagen, dan kies je beter voor een negatieve hoek. Zo’n zaagblad gaat materiaal eerder wegsnijden of wegwrijven. Voor aluminium kun je bijvoorbeeld een positief getand zaagblad van -3° gebruiken.

                                                                                   .

Ten slotte is ook het soort cirkelzaag van belang. Toestellen met een accu hebben een dunner zaagblad nodig om minder weerstand te creëren.

Heb je voor verschillende klussen meer dan één zaagblad nodig?

Onze toestellen zijn standaard uitgerust met een universeel zaagblad. Aangezien je daar heel wat verschillende klussen mee aankunt, is het in principe niet nodig om verschillende zaagbladen te kopen. Wel is het belangrijk dat je voor elke klus de diepte van je cirkelzaag correct instelt. Je moet ervoor zorgen dat de tanden van je blad bij het zagen nét door het materiaal komen. Stel je de diepte verkeerd in, dan gebruik je minder tanden en gaan ze onder een minder gunstige hoek door het materiaal.

Het cirkelzaagblad vervangen

Zelf het zaagblad van je cirkelzaag vervangen is helemaal niet moeilijk. Elk Makitatoestel heeft achteraan een drukknop om de as te ontgrendelen. Daarna kun je met de bijgeleverde inbussleutel het blad losdraaien. Let wel: het asgat van het blad moet overeenkomen met dat van je toestel. Is dat niet zo, dan kun je reductieringen gebruiken om de grootte van het gat aan te passen.

NIEUWS