Dealer login Wachtwoord vergeten?
Home > Nieuws > Stofvrij werken

Stofvrij werken

Makita: jouw partner in stofvrij werken

Stofvrij werken met Makita

Wie in de bouw werkt, komt onvermijdelijk in aanraking met stof. Eén op de twee bouwvakkers ondervindt hier zelfs hinder van, gaande van niesbuien tot kortademigheid. Vooral kwartsstof is schadelijk voor de gezondheid, waardoor er steeds meer aandacht gaat naar stofvrij werken. Zo ben je als aannemer sinds 1 januari 2017 verplicht om de stofemissies zo laag mogelijk te houden.

 

Het belang van stofvrij werken

Makita informeert je graag over de laatste trends op vlak van techniek, regelgeving en alle andere zaken die met stofvrij werken te maken hebben. De reden daarvoor zijn de vele risico’s bij een te hoge blootstelling aan stof, van irritatie en huidaandoeningen tot stoflongen en zelfs kanker. Om gezond te werken, werk je dus maar beter stofvrij. Zeker als je bedenkt dat ook de omwonenden van de bouwwerf nadelige gevolgen kunnen ondervinden!

 

Zelf stofvrij aan de slag

Omdat je niet kunt voorkomen dat er stof vrijkomt bij het werken, is een kwalitatief afzuigsysteem noodzakelijk. Sommige toestellen zijn reeds voorzien van een stofafzuigunit. De meest flexibele oplossing is echter een stofzuiger. Belangrijk bij een goede stofzuiger zijn:

  • Een voldoende groot debiet (hoeveel lucht/stof per minuut afgevoerd kan worden),

  • De onderdruk,

  • De filterklasse. Stofzuigers voor professioneel gebruik worden volgens EN60335-2-69 ingedeeld in risicoklassen (low, medium en high), afhankelijk van de toegelaten blootstelling aan het stof. Gebruik in geen geval stofzuigers zonder deze aanduiding, omdat je dan niet kunt rekenen op de juiste bescherming!

  • Een systeem voor filterreiniging met manuele of automatische activering.

     

Makita: jouw partner in stofvrij werken

Bij Makita vind je een uitgebreid gamma aan stofzuigers. Van gesnoerde stofzuigers in L-klasse (VC4210LX) tot in H-klasse (VC3211HX1) of hybride exemplaren die zowel op accu als op netstroom werken (DVC860LZ). Onze nieuwste innovatie is de DVC864L, een accu stofzuiger met Auto-start Wireless System (AWS) en Bluetooth die je toelaat om ook op moeilijk bereikbare plaatsen werken. Zodra jij een stofproducerende machine aanzet, start de stofzuiger automatisch. Momenteel is dit toestel compatibel met de accu boor- en breekhamer (DHR400), en met twee 125 mm-haakse slijpers (DGA514 en DGA518). Voor houtbewerking bestaan er onder andere een duikzaag 165 millimeter met geleiderail (DSP601) en een telescopische dubbel verstekzaag 260 millimeter (DLS111).

NIEUWS