Dealer login Wachtwoord vergeten?
Home > Nieuws > Werfdiefstal: onze tips

Werfdiefstal: onze tips

Als professional moet je op elk moment op je gereedschap kunnen vertrouwen

Bescherm je gereedschap tegen werfdiefstal: onze tips

Als professional moet je op elk moment op je gereedschap kunnen vertrouwen. Een werfdiefstal is dan ook een van de grootste nachtmerries die je kan overkomen. Preventieve maatregelen nemen is daarom geen overbodige luxe. Wij geven je enkele tips.

Wat is werfdiefstal?

Wie de kranten erop naslaat, zal merken dat werfdiefstal ontstellend vaak voorkomt. Heel wat criminelen hebben het gemunt op zowel de kostbare werfvoertuigen, als de bouwmaterialen en gereedschappen die op werven achterblijven. In België wordt er op bouwwerven elk jaar voor miljoenen euro’s buit gemaakt.

Werfdiefstallen gebeuren vooral ’s nachts, als de werf verlaten is, maar komen zowel tijdens de week als in het weekend voor. Ook het bouwverlof is een riskante periode. Waakzaamheid is dus altijd geboden!

Je gereedschap beschermen

  • Regel nummer één om werfdiefstal te vermijden is de werf goed afsluiten. Zorg dus voor een degelijke afrastering en doe de werfkeet op slot.

  • Plaats verlichting die reageert op beweging. Dit schrikt potentiële dieven af.

  • Maak een inventaris van je materiaal, zodat je een overzicht hebt van wat er allemaal op de werf ligt.

  • Breng identificatienummers aan op je gereedschap.

  • Doe gereedschapskoffers goed op slot en keten grotere stukken vast.

  • Ben je langere tijd niet aanwezig op de werf? Neem dan indien mogelijk je gereedschap terug mee.

  • Sensibiliseer je medewerkers: kaart het probleem van werfdiefstal aan en gebruik de sticker ‘Geef dieven geen kans’, die je bij de lokale politie kunt aanvragen.

Vraag toezicht aan bij de politie

Is er een dievenbende actief in de buurt? Wees dan extra waakzaam. Bij de lokale politie kun je gratis werftoezicht aanvragen. De agenten rijden dan tijdens hun patrouilles langs de werf om een oogje in het zeil te houden.

Doe altijd aangifte van werfdiefstal

Ben je ondanks je voorzorgsmaatregelen toch het slachtoffer geworden van een werfdiefstal? Doe dan zeker aangifte bij de politie. Bel daarvoor het nummer 101, dag of nacht.

Ook als je verdachte personen of voertuigen rond de werf opmerkt, kun je het best de politie waarschuwen.

NIEUWS